ΜΑΡΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: «ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΜΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΣΦΑΛΤΟ»


ΒΑΣΩ ΚΑΝΙΩΤΗ/ PEOPLE OF ART.GR
09/09/2020
Ήδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οδός Πανός του Γ. Χρονά σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο του Μάριου Λεβέντη «Μετρητά», που εντυπωσίασε κοινό και δημοσιογράφους. Ένα έργο τρυφερό, ανατρεπτικά αισιόδοξο και σπαρακτικά αληθινό που ξεχρεώνει τον αθόρυβο δημιουργό σ’ έναν απ’ τους ισχυρούς συγγραφείς των τελευταίων ετών.
Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον Μάριο στον χώρο μας και να συνομιλούμε μαζί του για την αφοσίωση του στη τέχνη.

-Μάριε καλώς όρισες.
Χαίρομαι που σας συναντώ σε μια τόσο ιδιαίτερη συγκυρία για όλους. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
 Θα ήθελα αρχικά να μας πεις τι είναι η γραφή για εσένα; Μια ανάγκη έκφρασης απλά ή κάτι παραπάνω;
Πρωτίστως είναι ακρίβεια, συνέπεια. Που έχει βέβαια το χάρισμα να μετουσιώνεται σε ανάγκη με πολλές διακλαδώσεις και γεωμετρίες συναισθημάτων. Τολμώ να μη μένει αυστηρά προσωπική, να διευρύνεται, να αντανακλάει στον κόσμο και ν’ αποτελεί μια αμφίδρομη αρετή για μένα και τους αναγνώστες.
-Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς περισσότερο και γιατί;
Η λογοτεχνία με διεκδίκησε σθεναρά από το θέατρο. Επομένως μού έμαθε να εκτιμώ εξίσου όλα τα είδη. Ιδίως όταν η γλώσσα της έκφρασής τους έχει περγαμηνές μιας βαθύτατης αλήθειας.
-Υπάρχει κάποιος λογοτέχνης που θαυμάζεις; Κάποιος που σε επηρέασε να θέλεις να ακολουθήσεις τον δρόμο της συγγραφής;
Θαυμάζω τα έργα, τις ιδέες και πολύ περισσότερο τις προθέσεις τους. Δεν κατονομάζεται αυτό. Δεν έχει ονοματεπώνυμο, καταχωρείται στο μητρώο μιας αυτονόητης εντιμότητας που οφείλουμε στην τέχνη, αν την πονάμε και δεν την επικαλούμαστε. Προσωπικά, δεν είχα να κάνω με δρόμο. Είχα να κάνω με μια εμπνευσμένη πίσσα που έπεσε στα χέρια μου: το μελάνι. Κάθε έργο μου σχηματίζει μετρημένα τη δική μου άσφαλτο.
-Από το βιογραφικό σου μαθαίνουμε ότι σχετίζεσαι και με το θέατρο…
Σχετίζομαι περισσότερο με το θέατρο, παρά με οτιδήποτε άλλο. Από ‘κει προέρχομαι. Από το κοκκινόχωμα του θεάτρου.
-Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για το συγγραφικό σου έργο, αλλά και για το βιβλίο σου «Μετρητά»
Νομίζω ότι το βιογραφικό μας σε τρίτο πρόσωπο αρκεί και μας βγάζει από το τμήμα της περιαυτολογίας. Ευτυχώς γιατί εξαπλώνεται ραγδαία. Τώρα, τα «Μετρητά» είναι μια βαθιά και προκλητική νυχιά κάτω απ’ τα επιδερμικά πεδία, που καταδύει απνευστί στα μαύρα στάσιμα νερά των τετριμμένων και χωρίς να ματαιώνει την ομορφιά της ζωής, πληρώνει τα παράβολα και διαλέγει τα αιθέρια έλαια μιας σκοτεινής εποχής.
-Πως σου φαίνεται ο χώρος του βιβλίου; Αφήνει περιθώρια για νέους συγγραφείς;
Θα ήθελα να είναι λιγότερο φλύαρος και περισσότερο ευαίσθητος. Αφήνει τα τυπικά περιθώρια. Το ζήτημα είναι να καίει το αστέρι σου κι όχι να καίγεται. Είναι έμφυτο αυτό. Ο συγγραφέας που έχει επίγνωση δεν φέρνει μόνο το έργο στο δωμάτιο, αλλάζει και τη διαρρύθμιση. Το ταλέντο λάμπει, όταν πηγαίνει αγκαζέ με το μέτρο, όχι με τη μετριότητα.
-Για ποιους λόγους κατά την άποψή σου θα πρέπει οι άνθρωποι να διαβάζουν βιβλία;
Γιατί εκεί φωλιάζει η συνετή ζωή. Αυτό ψάχνει ο κόσμος: Όχι την αγενή ζωή της καθημερινότητας που μοιράζεται με ευκολία τις διαφορές, αλλά την εκλεπτυσμένη που αντέχει να μοιράζεται τις «ζημιές».   
-Μάριε ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, πως θα ήθελες να σε βρει το μέλλον;
Η επιτροπή του παρόντος έχει απορρίψει τα μελλοντικά σχέδια. Αυτή την πολυτέλεια τη χάσαμε. Να κερδίζουμε τη ζωή με τη μέρα.

Σε ευχαριστούμε θερμά για την συζήτηση. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!